Nei Til olje i nord


Unge Venstres landsmøte sier nei til ny oljeutvinning i nord. Satsing på fiskerinæring, turistnæring og fornybar energi vil lide av mer oljeutvinning. Dette er ikke bare dårlig klimapolitikk, men også dårlig næringspolitikk

Unge venstre ønsker å satse mer på et bærekraftig og fornybart samfunn. Det vil si et samfunn som ikke er avhengig av fossil energi. Derfor er det helt uakseptabelt å satse på oljeutvinning i barentshavet.

Undersøkelser viser at potensialet for fornybar energi i Nord-Norge er enormt. Spesielt innenfor vindkraft, bølgekraft og vindmøller til havs ligger det et stort potensiale.

Havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Finnmarkskysten er utrolig rike og verdifulle, samtidig er de også svært sårbare. Det er oppvekstområde for flere av våre viktigste kommersielle fiskeslag, er rikt på korallrev og svamp og også hjem til flere viktige fuglearter. Oljevirksomhet vil gi økt belastning på allerede pressede økosystemer. I tillegg gjør utilstrekkelig oljevernberedskap at risikoen ved en eventuell oljeulykke er svært stor.

For jeg personlig mener at det kan ikke være svært pent å tøffe forbi en oljeplatform med hurtigruten, Norge er så rikt land at vi har ressurser og kunnskap til å kunne satse på fornybar energi, å nå er tiden til det. CO2- utslippene blir stadig høyere og farligere. Vi må også tenke på Føre- var prinsippet.

Unge Venstre mener det da er riktig både i et miljø, men også i et næringsmessig perspektiv, å satse på fornybar energi fremfor mer oljeutvinning. I dag investeres det hvert år for nærmere 130 milliarder kroner på norsk sokkel. Unge Venstre mener det er en skam at disse midlene kun brukes til å pumpe opp klimafiendlige CO2-utslipp. Olje fra norsk sokkel tilsvarer 630 millioner tonn CO2, Unge Venstre vil pålegge alle selskaper som opererer på norsk sokkel å kompensere for alle CO2-Utslippene påført av oljen som pumpes opp. Dette kan gjøres enten ved investeringer i fornybar energi, kjøp av klimakvoter eller klimagassreduserende tiltak

Unge venstre vil derfor:

 • Si nei til ny oljeutvinning i Nordområdene.
 • Gjøre Lofoten og Vesterålen om til naturparker til havs.
 • Pålegge alle selskaper som opererer på norsk sokkel å kompensere for alle klimagassutslipp påført av oljen som pumpes opp.

Skrevet av Janne Mathias Ala-Leppilampi


Reklame

4 kommentar so far »

 1. 1

  Odd Frantzen said,

  Det er fleire ting eg reagerer på her.

  For det første, kor mange vindmøller og bølgekraftverk treng vi for å erstatte dei enorme energimengdene som ligg i petroleumen?

  For det andre, du seier det ikkje er fint å tøffe forbi ein oljeplatform med hurtigruta. Hva med dei hundrevis av vindmøllene du vil setje opp? Er dei vakrare å kvile augene på? Er du klar over kor mange vindmøller det er behov for dersom ein fullt ut skal erstatte energimengden frå olje og gass?

 2. 2

  Finnmark Unge Venstre said,

  Jeg er kanskje ikke klar over hvor mange vindmøller det trenges for å erstatte alle oljeplattformene, men jeg er klar over at vi kan erstatte dem. Hva er egentli forskjellen på om du sitter og ser på en vindmølle eller en oljeplattform? Jo forskjellen er at oljeplattformer forurenser mer, oljeplattformer har en fare for lekkasje hvis det skulle være sånn at oljeplattformen mister strøm forsynet, gud hjelpe. Naturkatastrofe i all sin prakt. Ja til olje i Nord? Hvorfor det? For at etter ti år med oljeborring har vi ikke mere olje i Nord og alle de som jobbet på oljeplattformene sitter uten jobb? Er det det Ap ønsker? Ønsker dere at over halvparten av Nord- Norge sitter uten jobb og penger? Ønsker dere at byene i Nord- Norge skal være dekket med aske fra oljeplattformene? Olje er ikke en fornybar energi og den forurenser mye, Norge har såpass stor kunnskap at jeg tror på at vi skulle ha klart å finne en løsning istedenfor olje. ta for eksempel Statskraft, de er et selskap med fornybar energi, strømprisene deres er billigere, fordi de trenger ikke å hente inn strøm fra utlandet, de lager bare sin egen! Du sier at vindmøller ikke er en løsning, men hvorfor ikke sette opp minst en vindmølle på norske tak? Hustak og bygnings tak stor tomme og vi har ikke noe godt av det, hvorfor ikke utnytte det og sette opp vindmøller og solpaneller der? Det Ap hadde gjort feil var å stenge ned 9 av 10 vindmøll prosjekter rundt i Norge, hvorfor det? Ønsker dere ikke en renere Norge? Synes dere det er greit at landet ser ut som en søppeldunk på kartet? Hvis dere får viljen deres, så vil jeg møtes med deg når oljen har tatt slutt og Norge ligger på bunnen av finanskrisen, da skal du fortelle meg hva det var godt for.

 3. 3

  Odd Frantzen said,

  I mitt fylke, Sogn og Fjordane, er det svært vanskeleg å få sett opp vindmøller på grunn av stor motstand. Veldig mange menneske meiner at vindmøller er ein forferdeleg ting. Utsikta blir øydelagt.

  • 4

   finnmarkungevenstreleder said,

   Vel, personlig mener jeg at det er penere å se på vindmøller enn en stygg oljeplatform. Men jeg snakker ikke bare om vindmøller, jeg snakker om fornybar energi generelt! Hva med bølgekraft? Vindmøller er ikke alt man har, men det er et alternativ.


Comment RSS · TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: